Vleesras en natuurbegrazer

Biologischer dan biologisch
Galloways zijn goedmoedige dieren maar zij kunnen zich ook behoorlijk dominant gedragen. Al te vrijmoedige wandelaars die menen dat je een driejarig dochtertje op de rug van een kalfje kan zetten hebben hun lesje inmiddels wel geleerd. Galloways kunnen zonder problemen het hele jaar buiten staan; ze zijn ‘winterhard. Ze zijn zelfredzaam, ze hoeven niet gemolken te worden en hebben geen hulp nodig bij het kalveren. In Nederland worden ze voornamelijk gehouden voor de begrazing van natuurgebieden, onder andere een klein deel van het Natuurgebied Peizer- en Eeldermaden.


De Peizer- en Eeldermaden is een uitgestrekt weidegebied ten zuidwesten ven de stad Groningen. Het gebied is zo'n 1500 hectare groot en ligt temidden van een landschap waar ooit de zee en enkele stroompjes de vrije hand hebben gehad. Er liggen nu nog steeds prachtig slingerende beken, uitgestrekte hooilanden en ook enkele waardevolle natuurreservaten. Grote delen van het gebied zijn inmiddels in beheer bij de Vereniging Natuurmonumenten.


Door hun kieskeurige manier van grazen bevorderen de Galloways de groei van kruiden tussen het gras, waardoor soortenrijkere weiden ontstaan. Ze knabbelen ook aan takken en hout, zodat bosachtige gebieden verjongen. Dit bevordert het leven van insecten, vlinders, vogels en kleine zoogdieren.


De Galloway heeft ongeveer 1,5 hectare land nodig. De Belted Galloway is een ideale hobbykoe: ze kalft makkelijk af, is niet ziektegevoelig en vergt weinig onderhoud. Ze hoeven zelfs niet ontwormd te worden. Vezelrijk voer en schraal gras, dat hebben ze nodig. De koeien groeien langzaam en dat komt de kwaliteit van het vlees ten goede. De Belted Galloways produceren rundvlees van hoge kwaliteit: mager, mals, het bevat weinig water en het is erg smakelijk. Het vlees is mooi gemarmerd, maar bevat weinig overbodig vet. Dit zorgt ervoor dat het karkas een percentage van tot 62% vlees levert. Winterwarmte wordt geleverd door de dubbele vacht van het haar, in plaats van de laag van rugspek die bij de meeste rassen voorkomt.

 

De universiteit van Guelph in Canada voerde een studie uit over Belted Galloway vlees en ontdekte dat het vlees een hoog gehalte aan Omega 3 en 6 vetzuren bevat. In feite is Belted Galloway vlees vergelijkbaar met pluimvee en zalm. Dus Belted Galloway is een van de gezondst beschikbare vleessoorten voor uw hart en hersenen.