Boerderijen en Landerijen

Groninger Blaarkop grazen vanaf april tot circa november in: Natuurgebied Balk Stukken, Natuurgebied Hooge Made (Onderdeel van De Onlanden) en op Landgoed Nienoord. Het landgoed kent een historie van vijf eeuwen. Landgoed Nienoord is een stijlvol adellijk landgoed met monumenten, natuurschoon en toeristische attracties.

De overige maanden staan ze in voornamelijk in onderstaande Boerderijen:De boerderij “De Middenhorst”

De Horst 13 te Peize. Samen met De Pol vormt De Horst de verbinding tussen de dorpen Peize en Eelde. Zoals de naam al aangeeft is De Horst een langwerpige hoogte, met een ondergrond van zand of potklei, in een laaggelegen veenachtige omgeving.

De boerderij “Oosterheerdt” op Landgoed Nienoord

Oosterheerstraat 7 te Leek. In 1525 koopt jonker Wigbold van Ewsum land bij Midwolde. Hij bouwt er een nieuw huis op, de Nije Oord.De boerderij “Het Achterstewold”

Het Achtersewold 14 te Peize. Op de kadasterkaart van 1832 staat de weg die tegenwoordig bekend staat als Achterstewold vermeld als een zandweg waaraan toen drie woningen stonden.De Boerderij “De Onlanden”

Groningerweg 66 te Peizermade. Peizermade is in het midden van de 19e eeuw ontstaan op een zandrug te midden van drassige landerijen op de Groningerweg van Peize naar Groningen.