Husumer varken

 

Het Roodbonte Husumer varken behoord tot één van de zeldzaamste en met uitsterven bedreigde varkensrassen. Al rond het jaar 1000 kwamen erin Duitsland aan de schleswigholsteinischen westkust varkens met een roodbonte kleuring voor in het gebied rond Husum. Het Roodbonte Husumer varken is dan ook waarschijnlijk ontstaan uit deze kruisingen samen met de invloeden van o.a. de Holsteiner, het Engelse Tam-Worth varken en met andere uit een roodkleurige variant van het Angler-zadel varken. Het Roodbonte Husumer varken heet ook wel het Roodbonte Protest varken, eind negentiende begin twintigste eeuw ontstaan bij een Deense minderheid in Duitsland, het was deze Deenssprekende Duitse Frieze toen verboden eerbied te tonen aan de Deense vlag of om deze te hijsen. Uit protest hebben ze toen in vrij korte tijd het Roodbonte Husumer varken gefokt, waarvan de tekening lijkt op de Deense nationale vlag. Alle varkens van dit ras hebben sindsdien rood haar en een witte streep in het midden.
Het ras werd pas erkend in 1954 en al in 1968 werd het als verloren beschouwd. Tot in 1984 een aantal enthousiaste fokker de handen ineen sloegen en besloten het ras van de ondergang te redden.
De belangstelling is sindsdien stijgende echter zijn er wereldwijd naar schatting nog steeds niet meer dan een paar honderd stuks.
 

 

Kenmerken:

 

Schofthoogte: Beer 90-95 cm, Zeug 80-85 cm


Gewicht :Beer 300-350 kg,Zeug 250-300 k


Kleur : Rood met een wit zadel, bij oudere dieren wordt de rode kleur vaal.


Het Roodbonte Husumer varken is vitaal, robuust en gauw tevreden, het is een winterhard varken en beschikt over goede moedereigen-schappen. 


Een slacht gewicht van 100 kg wordt behaald bij de juiste voeding vanaf 8 maanden. 


Een slacht gewicht van 100 kg wordt behaald bij de juiste voeding vanaf 8 maanden. 


Kenners zijn lovend over de kwaliteiten van het ras. Ze hebben een langere rijptijd, dus beter ontwikkeld vlees. Het vlees is van een zeer goede kwaliteit.