Sussex legkippen

 

Kleurslag Columbia


De Sussex komt oorspronkelijk uit het graafschap Sussex. (Engeland) De oorspronkelijke kleuren waren bruin, rood en gespikkeld. Nog steeds wordt de Sussex graag gehouden. Het is tegenwoordig een van de productiefste rassen die er zijn. De hen legt rond de 260 grote, roomkleurig tot lichtbruine eieren. De Sussex is een van de oudste rassen die nog steeds bestaan.


De kip is in het begin van de negentiende eeuw ontstaan.


Het is een goed en sterk ras. Prima ras voor de liefhebber die op een wat natuurlijkere manier kippen wilt houden.Het is een kip met een goede leg (grote eieren) prestatie. Doordat het een rustig dier is kan het prima loslopen, maar is het ook goed in een ren te houden. Het zijn behoorlijk forse dieren dus is een zeer ruime ren wel een voorwaarde.Kenmerken:


Opvallend aan deze mooie kippen is hun lichte pootkleur. De Sussex is een vrij zware kip met een rechthoekige lichaamsvorm. De oorlellen en de onbevederde gezichtshuid zijn felrood.


De Sussex is een vriendelijke, rustige kip met een aangenaam temperament. Zo rustig als ze naar mensen toe zijn, zo rustig zijn ze ook onderling. Bij bij voldoende ruimte kunnen meerdere hanen bij elkaar gehouden worden.


Het zijn ideale leggers!


Sussexkippen worden ook regelmatig broeds en zorgen daarna uitstekend voor hun kroost.


Vliegen zit niet in hun aard.